zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DEUNISVELT HUISARTSENPRAKTIJK

Zandeveltplein 39
2692AH, S-GRAVENZANDE
Telefoon: 0174-412309

HELLENDAAL HUISARTSENPRAKTIJK

Zandeveltweg 83
2692AS, S-GRAVENZANDE
Telefoon: 0174-445500

HUISARTSENPRAKTIJK 'S-GRAVENSANT

Hoflaan 42
2691AT, S-GRAVENZANDE
Telefoon: 0174-416400

TERNG EN DE VRIES HUISARTSENPRAKTIJK

Nassauplein 26
2681HB, MONSTER
Telefoon: 0174-287813

WOERD HUISARTSENPRAKTIJK DE

Kleine Woerdlaan 50
2671AS, NAALDWIJK
Telefoon: 0174-624765


Informatie over Braken (baby)

Braken (en misselijkheid) bij baby's en jonge kinderen
Braken bij baby's moet onderscheiden worden van het opgeven van een mondje voeding, dat een heel normaal verschijnsel is als het kindje te gulzig drinkt. In het eerste levensjaar zijn voedingsproblemen en later virale en bacteriële infectie, de meest voorkomende oorzaken van braken.

Het blijkt dat vooral bij urineweginfecties en otitis media (middenoorontsteking) braken het eerste en soms enige symptoom is. We bespreken de belangrijkste aandoeningen bij baby's en kinderen die misselijkheid en braken kunnen veroorzaken.

Reflux is bij zuigelingen de meest voorkomende oorzaak van braken. Reflux betekent dat de baby zijn voeding teruggeeft. Refluxklachten bij baby's hebben meestal te maken met een plotselinge verslapping en het nog niet volledig ontwikkeld zijn van de sluitspier tussen slokdarm en maag, waardoor deze sluitspier zijn barrièrefunctie nog niet goed kan vervullen en voeding terug kan stromen in de slokdarm, in de mond en soms ook in de luchtwegen. De belangrijkste kenmerken van een Reflux zijn:

  • heel vaak huilen;
  • Pijnlijke gezichten trekken;
  • Hoofdje naar achter trekken;
  • Weinig slapen, slecht slapen;
  • Zuur spugen, en daar dan heel erg bij huilen;
  • Regelmatig kokhalzen;
  • Kort nadat ze een fles hebben gehad, weer willen drinken (om het zuur niet meer te voelen).

Een andere veel voorkomende oorzaak van misselijkheid en braken bij kinderen, is een bovenste-luchtweginfectie. De bovenste luchtwegen bestaan uit neus, keel, bijholten, middenoor, stembanden en luchtpijp. Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om neus-verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking (otitis media - zie onder) en bijholteontsteking, waaronder voorhoofdsholteontsteking. Zo kan een kindje braken als gevolg van slijm dat wordt doorgeslikt of door hevig hoesten, hetgeen de maag prikkelt.

 
Braken (baby) behandeling
Braken (baby) behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads